web analytics

Aantal taxibedrijven groeit: vooral zzp-chauffeurs verantwoordelijk

Aantal taxibedrijven groeit: vooral zzp-chauffeurs verantwoordelijk

25 oktober 2017 Geen categorie 0

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft onlangs de groeicijfers in de taxibranche gepubliceerd. Het aantal taxibedrijven is al een aantal jaar gestaag aan het groeien, maar vooral de laatste twee jaar is het raak. In oktober 2017 waren er 8.945 taxibedrijven in Nederland, terwijl dit aantal in 2007 nog slechts op 4.700 lag. De groei tussen 2015 en 2017 bedraagt zelfs 55%!

Betekent dit dat er simpelweg meer taxichauffeurs bij gekomen zijn? Dit klopt niet helemaal. Wel is het zo dat de wijziging van de taxiwet in 2016 ervoor gezorgd heeft dat het makkelijker is om taxichauffeur te worden. Deze ontwikkeling, alsmede de opkomst van online platforms als Uber, hebben ervoor gezorgd dat chauffeurs en reizigers makkelijker met elkaar in contact kunnen komen, zonder tussenkomst van een taxicentrale. Hierdoor is het aantal eenmans-taxibedrijven explosief gestegen: van alle taxibedrijven in 2017 is bij maar liefst 83% slechts één werkzame persoon. Of de ontwikkelingen positief zijn, is te betwijfelen. Taxichauffeurs klagen over dalende uurlonen en geven partijen als Uber hiervan de schuld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *